poniedziałek, 10 lutego 2020

Tworzenie kadzideł - nowa pasja

Już prawie rok temu na pewnym magicznym spotkaniu przemówiła do mnie Natura, zapraszając ponownie do świata dymu i zapachu. Wzmianki o kadzidłach możemy znaleźć w najdalszej dostępnej nam historii, w bardzo wielu kręgach kulturowych na całym globie. Są to wszelkiego rodzaju naturalne części roślin takie jak żywice, liście, pędy, kwiaty, nasiona, owoce, kora, korzenie, drewno. Stosowano je w celach zarówno zdrowotnych jak i ceremonialnych. Nawet najnowsze badania wykazują na przykład iż dym z białej szałwii w ponad 90% zmniejsza liczbę unoszących się w powietrzu bakterii. W wielu dawnych i koczowniczych kulturach zamiast kąpieli stosowano odymianie, aby zachować zdrowie, szczególnie w mroźnym klimacie, gdzie warunki do częstych kąpieli bywały bardzo utrudnione i niewskazane.

Prawdziwe i tradycyjne kadzidła to moc darów natury, współpraca z Przyrodą, zarówno uznana przez współczesnych badaczy, jak i od dawien dawna znana wiedźmom i szamanom, kapłankom/kapłanom różnych wierzeń i religii.
Obecnie w Polsce jest już bardzo duży wybór naturalnych i tradycyjnych kadzideł, z potwierdzonych źródeł i zaufanych marek. Te kadzidła są nieco droższe od popularnych kadzidełek, u których trudno dopatrzeć się składu (czy nawet go zrozumieć), a u których są stosowane niestety substancje szkodzące zdrowiu takie jak sztuczne aromaty czy substancje poprawiające sztucznie strukturę i jakość spalania. Odpowiedni aromat i dym można całkowicie uzyskać dzięki naturalnym surowcom roślinnym. Na szczęście istnieje też wiele firm, które dbają o jakość swoich produktów :)

W Japońskich tradycjach istnieją nawet kadzidlane ceremonie, coś na wzór ceremonii herbacianych. Jedynie różnicą jest nie delektowaniem się smakiem napoju, a aromatem kadzidła.




Kadzidła można też samemu z łatwością zrobić w domowych warunkach dobierając ich skład wedle własnych potrzeb duchowych, magicznych czy po prostu upodobań zapachowych.

Moje pierwsze ozdobniejsze kadzidła w pęczkach, tuż przed suszeniem.

Kto rozpoznaje użyte do kadzideł zioła?

Różne rodzaje kadzideł - między innymi z bylicy, wiesiołka, melisy, pięciornika, liści kasztanowca, orzecha włoskiego.

Kadzidło z bylicy piołun z bliska ;) 
Ze sproszkowanych ziół zostały ulepione wygodne w użyciu stożki.

Zbierana w pobliskim lesie żywica sosnowa :)

Mój ulubiony sposób wydobywania aromatów z żywic - kominek zapachowy taki jak na olejki.

Ciąg dalszy nastąpi ;)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...